RT_logo-site
28 mei 2024

Schooltijd, reistijd en de ATW. Hoe zat het ook alweer?

Veel organisaties hebben minderjarigen in dienst. Voor hen gelden speciale ATW regels rondom school- en werktijden. Hoe zat het ook alweer met die regels en heeft de reistijd naar school ook invloed op het werkrooster? We leggen het graag voor je uit.

Hoe zat het ook alweer?

In de Arbeidstijdenwet (ATW) zijn regels opgesteld hoeveel minderjarige medewerkers mogen werken op dagen dat zij naar school gaan. Die regels houden in:

  • 13 en 14 jarigen mogen niet werken op schooldagen (Bron: Rijksoverheid)
  • 15 jarigen mogen maximaal 2 uur werken op schooldagen. (bron: Rijksoverheid)
  • 16 en 17 jarigen mogen in totaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken, waarbij schooltijd ook geldt als werktijd. (bron: Rijksoverheid)

Hoe berekent PMT de schooltijd?

In de PMT Personeelstool kunnen je medewerkers in hun beschikbaarheid aangeven wanneer ze naar school gaan en wat hun reistijd is. Voor de toetsing van de ATW regels is alleen de schooltijd van belang, dus alleen de schooltijd wordt daarbij meegenomen. Als je een van deze regels overtreedt, kun je meldingen als deze krijgen:

In de PMT Personeelstool maak je een personeelsplanning in Planning Maken. Hier zie je de totale tijd dat een medewerker niet beschikbaar is door school, dus inclusief reistijd. Maar, zoals hierboven uitgelegd wordt deze reistijd dus niet meegenomen in de ATW-toetsing. Wil je zien wat de school- en reistijd is van je medewerker? Kijk dan op onze helpdesk bij Beschikbaarheid Medewerker. Daar ziet het er als volgt uit:

Meer nieuws en blogs

Thema: Planning, Retail ontwikkelingen

Productupdate Juni

Productupdate Juni Nieuw in PMT Beste gebruikers, In deze update willen we jullie graag meenemen in de…

Deel dit bericht:

Het werk in de winkel leuker maken en tot 1% minder loonkosten op je omzet realiseren?

Minder loonkosten op je omzet realiseren?​

Thema: Planning, Retail ontwikkelingen

Productupdate Juni

Productupdate Juni Nieuw in PMT Beste gebruikers, In deze update willen we jullie graag meenemen in de…