In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart gaat de zomertijd in. Heerlijk een uur langer licht ‘s avonds, maar het heeft ook nadelen. Want naast dat je zelf die nacht een uur minder lang kunt slapen, heeft dit eventueel ook gevolgen voor de personeelsplanning door regels over rusttijden in de Arbeidstijdenwet (ATW).
ATW en CAO regels geprogrammeerd in PMT
De ATW en CAO regels zijn geprogrammeerd in de PMT Personeelstool. Als je een rooster maakt, hoef je dus niet meer zelf op deze regels te letten, dat doet PMT voor je. Mocht een onderdeel van je personeelsplanning niet voldoen, dan krijg je automatisch een melding.
Wat is de impact van de wisseling naar zomertijd?
De klok gaat een uur vooruit, dus je medewerkers hebben een uur minder rust. Dit kan invloed hebben op de planning als de medewerkers strak op rusttijden zijn ingeroosterd. Er zal dan een melding verschijnen wanneer je het rooster wilt publiceren, waarin staat dat je niet voldoet aan de ATW-regels. Om te voldoen aan de ATW-regels, zullen de werktijden van de betreffende medewerkers moeten worden aangepast.
Wat zijn de ATW-regels rondom rusttijden ook alweer?
Medewerkers van 13 en 14 jaar oud
Medewerkers van 13 of 14 jaar oud krijgen in schoolweken, weekenden en vakanties minimaal 14 uur onafgebroken rust en werken niet tussen 19.00 en 7.00
Medewerkers van 15 jaar oud
Medewerkers van 15 jaar oud krijgen in schoolweken minimaal 12 uur onafgebroken rust en werken niet tussen 19.00 en 7.00. In schoolvakanties krijgen zij minimaal 12 uur onafgebroken rust en werken niet tussen 21.00 en 7.00.
Medewerkers van 16 en 17 jaar oud
Medewerkers van 16 of 17 jaar oud krijgen minimaal 12 uur onafgebroken rust en werken niet tussen 21.00 en 6.00.
Medewerkers van 18 jaar en ouder
Medewerkers van 18 jaar of ouder krijgen tussen twee shifts minimaal 11 uur rust, wat eens per week verkort mag worden tot 8 uur.
Hidde | Retail Solutions